Uutisia

25.7.2008

Meta4 Kuhmon vakikvartetiksi

Kuhmon Kamarimusiikki on kiinnittänyt Meta4-jousikvartetin residenssikvartetikseen. Sopimuksen mukaan Meta4 soittaa sekä festivaalin aikana että Kuhmon Kamarimusiikin järjestämissä tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla. Meta4 on yksi viime vuosien menestyneimpiä suomalaisia jousikvartetteja. Siinä soittavat Antti Tikkanen, Minna Pensola, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka.

Residenssikvartettina Meta4 esiintyy jatkossa säännöllisesti kesäisin Kuhmon Kamarimusiikissa. Ulkomailla Meta4 soittaa Kuhmon edustajana seuraavaksi Hongkongissa maaliskuussa ja Saksassa Osnabrückissä huhtikuussa 2009. Keväällä 2009 kvartetti soittaa myös Kuhmon Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa sekä Kuhmon Kamarimusiikin konsertissa Helsingissä.

Vuonna 2001 perustettu Meta4 voitti 2004 Moskovassa Šostakovitš-kilpailun ja vuonna 2007 Wienissä Joseph Haydn -kilpailun. Samana vuonna kvartetille myönnettiin Suomi-palkinto. Meta4 on konsertoinut mm. Lontoossa, Wienissä ja New Yorkissa. Kuhmossa kvartetti on esiintynyt useina kesinä ja saanut energisillä esityksillään niin yleisön kuin arvostelijoidenkin suosion. Tänä vuonna Meta4 on soittanut Kuhmossa mm. Mozartia, Ravelia, Janáčekia ja Debussytä.

Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin perustelu kiinnitykselle on yksinkertainen: ”Meta4 on loistava kvartetti!” Mendelssohnin mukaan olisi menetys Kuhmolle ja Suomelle, jos kansainvälistä uraa tekevästä kvartetista ei pidettäisi kiinni14.7.2008

Kamarimusiikki soi Kuhmossa kaksi viikkoa

Lipuista myyty ennakkoon lähes puolet

Kuhmon perinteikäs kamarimusiikkijuhla alkoi sunnuntaina. Juhla jatkuu kaksi viikkoa ja viimeiset konsertit kuullaan lauantaina 26.7. Yli 70 konsertissa kuullaan noin 240 eri teosta, esittäjinä yhteensä noin 150 kansainvälistä ja kotimaista huippumuusikkoa.

Tänä kesänä festivaalin teemana ovat erityisesti jousikvartetot ja hovien musiikki. Ohjelman suunnitellut taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn on löytänyt tuttujen klassikoiden lisäksi jälleen harvinaisuuksia ja teoksia, joita ei ennen ole kuultu Suomessa. Maailmankantaesityksinä kuullaan Pehr Henrik Nordgrenin jousikvartetto sekä kuuden suomalaisen säveltäjän finaalimuunnelmia Haydnin kesken jääneeseen viimeiseen jousikvartettoon.

Ennakkomyynti on sujunut hyvin ja tällä hetkellä jo noin puolet lipuista on myyty. Erityisesti toisen viikon tapahtumat ovat kiinnostaneet yleisöä. Tämän vuoden juhlille odotetaan ennakkomyynnin perusteella hieman viimevuotista enemmän kuulijoita.

Toiminnanjohtaja Tuulikki Karjalaisen mielestä erityisen ilahduttavaa on ollut ennakkomyynnin jatkuva lisääntyminen viimeisten kahden vuoden aikana. Kuhmon Kamarimusiikin tuloista 48 % tulee lipunmyynnistä.

Tähtivieraita

Kuhmon ensimmäisessä konsertissa kuultiin jo yhtä kesän tähtivieraista, kun kansainvälistä huippua edustava ruotsalainen Eric Ericson -kamarikuoro lauloi Bachin kantaatissa. Kuoron perustanut Eric Ericson on alallaan yksi maailman arvostetuimpia. Syksyllä 90-vuotisjuhliaan viettävä Ericson johtaa edelleen kuoroaan ja esiintyy myös Kuhmossa.

Toisen viikon erikoisvieras on maineikas säveltäjä Sofia Gubaidulina. Kuhmossa esitetään Gubaidulinan teoksia ja lisäksi hän esittelee kahden konsertin teokset tiistaina 22.7.

Kuhmon Kamarimusiikissa esiintyvät tänä vuonna muiden muassa viulistit Pekka Kuusisto ja Massimo Quarta, pianistit Konstantin Bogino, Jeremy Menuhin, Heini Kärkkäinen ja Paavali Jumppanen, sellistit Frans Helmerson, Marko Ylönen ja Martti Rousi, klarinetisti Michel Lethiec, huilisti Andras Adorjan sekä juhlien taiteellinen johtaja, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn.

Kansainvälisiä jousikvartettivieraita ovat Danel- , Ardeo-, Artis-, Brentano- ja Enescu-kvartetit. Suomalaisista jousikvarteteista ovat mukana Suomi-palkinnon saanut Meta4, Tempera ja Uusi Helsinki -kvartetti. Nuoret kamarimuusikot -ohjelmassa on lisäksi kaksi jousikvartettia.

Jo vuodesta 1970

Kuhmon Kamarimusiikkia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja se on jo pitkään ollut kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Myytyjen lippujen määrässä Kuhmon Kamarimusiikki oli viime vuonna Suomen viidenneksi suurin festivaali. Vuonna 2007 pääsylippuja myytiin 32 436 ja konserttikäyntejä kirjattiin 37 056. Juhlien budjetti on tänä vuonna 890 000 euroa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiset Kuhmon musiikkikurssit, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Pianon, viulun ja kamarimusiikin mestarikurssien lisäksi annetaan opetusta puhallinsoittimissa.

Festivaalin yhteistyökumppanit ovat vuonna 2008 OP-Pohjola-ryhmä, Canon Oy, F-Musiikki, Kainuun Energia Oy, Kainuun Sanomat, Kainuun Puhelinosuuskunta, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Metsähallitus, Osuuskauppa Maakunta osana S-ryhmää, Pörhön Autoliike Oy, UPM ja VTT. Lisäksi toimintaa avustavat opetusministeriö, ulkoasiainministeriö ja Kuhmon kaupunki.

Kuhmon Kamarimusiikin lehdistötoimisto avoinna festivaalin ajan ma–la klo 10–18, su klo 11–15
Puh. (08) 6155 5431 tai 6155 54328.7.2008

Kuhmon Kamarimusiikki alkaa ensi sunnuntaina

Kuhmon Kamarimusiikki alkaa sunnuntaina 13.7. klo 18 konsertilla, jonka teemana ovat sävellykset opusnumerolla 1. Kahden viikon aikana kuullaan yli sadan kansainvälisen ja kotimaisen huippumuusikon esityksiä kymmenissä konserteissa. Kesän keskeisiä teemoja ovat jousikvartetot ja hovien musiikki. Juhla päättyy lauantaina 26.7.

Kuhmossa esiintyy tänä kesänä peräti kymmenen jousikvartettia. Kansainvälisiä kvartettivieraita ovat muiden muassa Danel-, Ardeo-, Artis-, Brentano- ja Enescu-kvartetit. Suomalaisista jousikvarteteista ovat mukana Meta4, Tempera ja Uusi Helsinki. Esillä ovat erityisesti Mozartin jousikvartetot. Kantaesityksenä kuullaan Pehr Henrik Nordgrenin uusi jousikvartetto sekä kuuden suomalaisen säveltäjän finaalivariaatiot Haydnin viimeiseen, kesken jääneeseen kvartettoon.

Muusikkovieraita ovat tänä vuonna muiden muassa viulistit Pekka Kuusisto ja Massimo Quarta, sellistit Frans Helmerson ja Marko Ylönen, pianistit Konstantin Bogino ja Jeremy Menuhin, klarinetisti Michel Lethiec ja huilisti Andras Adorjan. Ennakkotiedoista poiketen viulisti Pavel Vernikov ei tänä kesänä esiinny Kuhmossa.

Huipputason kuorolaulua kuullaan ensimmäisellä viikolla ruotsalaisen Eric Ericson -kamarikuoron esiintyessä. Kuhmon säveltäjävieras on maineikas Sofia Gubaidulina, jonka teoksia kuullaan toisella viikolla.

Kuhmon Kamarimusiikki on kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Viime vuonna se oli Suomen viidenneksi suurin festivaali yli 37 000 konserttikäynnillään. Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja on Vladimir Mendelssohn.

Sulo Ikonen
14.5.2008

Unkarilaista tanssiteatteria Helsingissä 30.5.-1.6.2008: Valkoinen Seinä – Inspirated by Rodin

Rita Góbin unkarilainen tanssiryhmä ja PerformanceSirkus tuovat toukokuussa ensi-iltaan Suomen oloissa harvinaislaatuisen yhteistuotannon: Auguste Rodinin veistoksista inspiraationsa saanut teos pohtii valtaa ja sen käyttöä sekä yksilöllisyyden ja identiteetin hajoamista ja etsimistä. ”Valkoinen Seinä” liikuttaa katsojaa kiehtovasti ja kekseliäästi erilaisten maailmojen ja tilojen välillä. Intensiivinen ilmaisu ja akustinen taustamusiikki luovat rujon kauniin ilmaisukielen, joka valottaa ihmisenä olemisen moninai¬suutta ja salaisuuksia persoonallisella tavalla. Teoksen äänimaailman rakentavat saksofoni, huuliharppu, hit-gardon, buddhalainen rukouskello ja laulu.

Rita Góbi on lahjakas nuori tanssija ja koreografi, joka on saanut useita palkintoja koreografioistaan.

Ensi-ilta: 30.5.2008 klo 19.00
Esitykset: 31.5.2008 klo 19.00 ja 1.6.2008 klo 15.00
Esityksen kesto: 50 minuuttia
Esityspaikka: Nilsiänkatu 8, Helsinki
Esiintyjät: Rita Góbi, Tímea Fülöp, Beáta Egyed ja Andrea Nagy (tanssi), Vesa-Petteri Asikainen (mimiikka), Jósef Gáspár ja Riitta Leivo (musiikki)
Käsikirjoitus ja ohjaus: Rita Góbi ja Vesa-Petteri Asikainen
Koreografia: Rita Góbi
Puvustus: Tresz Zsuzsa
Liput: 12€/8€
Lippuvaraukset: performancesirkus@kolumbus.fi, 050 303 36 43 ja Lippupalvelu (0600 10 800; 1,83€/min + pvm)
Tuotanto: PerformanceSirkus 2008
Palaa alkuun

© Copyright Petöfi-Seura ry  |  Visualisointi ja tekninen toteutus, Matthias Kreisman