Tapahtumat

Näyttelijä Ilkka Heiskanen valottaa monologiesityksessään suomalaisen miehen tuntoja

Näyttelijä Ilkka Heiskanen on yhdessä Vesa Vierikon kanssa valmistanut monologiesityksen Leninki, joka käsittelee liikuttavan hauskasti keski-ikäisen suomalaisen miehen tuntoja. Keväällä 2008 Vantaalla ensi-iltansa saanut esitys nähdään vierailulla Espoon Kaupunginteatterissa syksyllä kuusi kertaa. Vierailun ensi-ilta on Louhisalissa 31.10.

Keski-ikäinen, vaimonsa jättämä Usko Haverinen on yksi tuhansista avioeron kokeneista miehistä. Elämä murjoo, mutta Uskon puheissa se hymyilee. Kulissi pitää - ja kasvaa. Uskon tarinoissa mökkirähjä muuttuu kartanoksi, kaljakori Viestintäkeskukseksi ja marrasharmaa takapiha kukoistavaksi golf-kentäksi… Ja yksinäisellä miehellä puhetta riittää!

Leninki on hervottoman hauska komedia keski-ikäisen suomalaisen miehen tunnoista ja ajatuksista. Samalla se on koskettava, tragikoominen tarina elämän virkaheitosta miehestä, joka alkaa itsekin uskoa sepittämiinsä juttuihin.

Ilkka Heiskanen näyttelee Uskoa liikkumalla notkeasti toden ja kuvitellun välitilassa, siirtymällä jouheasti tunnetilasta toiseen. Heiskanen on myös itse dramatisoinut Matti-Juhani Karilan kirjoittaman tekstin. Esityksen on ohjannut Vesa Vierikko.


ESITYKSET LOUHISALISSA (Kulttuurikeskus, Tapiola)
31.10. • 11.11. • 1 / 2 / 3 / 4.12. • Kaikki esitykset klo 19.

Kesto väliaikoineen 1 h 50 min • Tuotanto: Manari Oy
Liput 22 / 20 / 15 e p. (09) 439 3388 ma-pe klo 11-17 ja www.espoonteatteri.fi
sekä Lippupiste p. 0600 900 900 (1,75 e/min+pvm)


Kansallisbaletin syksyn ensimmäisessä ensi-illassa kaksi kantaesitysteosta

Pohjoinen ulottuvuus esittelee Jorma Elon ja Jouka Valkaman uutuudet

Suomen Kansallisbaletin ensi-ilta Pohjoinen ulottuvuus lauantaina 25.10. esittelee kolmen pohjoismaisen nykykoreografin teokset.

Jorma Elo on valinnut kantaesitysteoksensa Suite Murder musiikiksi elokuvasäveltäjä Bernard Herrmannin tuotantoa ja teoksessa soivat Alfred Hitchcockin elokuvista tutut melodramaattiset sävelet. Suite Murderin puvut suunnittelee Yumiko Takeshima ja valaistuksen Olli-Pekka Koivunen.

Kansallisbaletin tanssija Jouka Valkaman voimakkaan visuaaliset ja ajassa kiinni olevat teokset ovat osaltaan lisänneet Kansallisbaletin nykytanssiteosten suosiota. Valkaman kantaesitysteoksen 91ºN musiikin säveltää tilaustyönä rock-yhtye Apulannasta tuttu Toni Wirtanen. Teoksen nimi viittaa kylmään ja karuun paikkaan, jota ei itse asiassa ole olemassakaan, sillä se on yhden asteen yli Pohjoisnavan. Lavastuksen suunnittele Tytti Wiinikka, puvut Erika Turunen ja valaistuksen Mikki Kunttu.

Ruotsalainen Johan Inger lukeutuu aikamme kiinnostavimpien koreografien joukkoon, joka kulkee omia polkujaan, mutta on ollut tanssijana hyvässä opissa mm. Jiri Kyliánin ja Mats Ekin teoksissa.

Walking Mad –teoksen musiikiksi hän on valinnut Maurice Ravelin intensiivisen Boleron. Vahvassa teoksessa on herkkyyttä ja syvyyttä, mutta myös huumoria. Walking Mad syntyi Nederlands Dans Theaterille vuonna 2001 ja myös Cullberg-baletti on liittänyt sen ohjelmistoonsa.

Illan kapellimestarina on Ollitapio Lehtinen. Jouka Valkaman teoksen musiikki tulee äänitteeltä.

Pohjoisen ulottuvuuden esityksiä on loka-marraskuussa.David Lewisin hurja farssi vierailulle Espooseen


Espoon Kaupunginteatterissa nähdään lokakuussa vierailulla hyvin puhdasoppinen ja perinteinen ”kolmen oven farssi”. Kyseessä on Matti Kuikkaniemen Hämeenlinnan Kaupungin Teatterissa ohjaama Elämäni farssi.

Se on täynnä odottamattomia käänteitä, uskomattomia väärinkäsityksiä, räiskyvää tilannekomiikkaa ja täysin mielipuolisissa tilanteissa arvokkuudestaan kiinnipitäviä, hersyviä roolihahmoja.

Elämäni farssi kertoo todella eläneestä henkilöstä, ranskalaisesta Georges Feydeau’sta (1862-1921), joka oli oman aikansa menestyneimpiä näytelmäkirjailijoita – ja todellinen farssien mestari. Hän käytti lähiympäristönsä ihmisiä häikäilemättömästi komedioissaan hahmojensa esikuvina. Hänen tekstinsä nauravat syrjähypyissä, peliveloissa, krapuloissa ja taiteellisissa ahdistuksissa teutaroiville ihmisille. Mutta itsetietoisen teatterimiehen hymy alkaa hyytyä, kun hänen oma todellisuutensa alkaa erehdyttävästi muistuttaa hänen farssihenkilöidensä törmäilyä…

Englantilaisen David Lewisin näytelmä maalaa eteemme hurjapäisen kuvan siitä, kuinka farssimaista voi farssintekijän elämä olla… Rooleissa nähdään Tatu Siivonen, Katariina Kuisma, Birgitta Putkonen, Sinikka Salminen, Raimo Viitanen, Jani Koskinen ja Lauri Kortelainen.

HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN TEATTERIN VIERAILU
LOUHISALISSA (Kulttuurikeskus, Tapiola) 28 / 29 / 30.10. klo 19
Esityksen kesto väliaikoineen n. 2 h 30 min
Liput 26 / 22 / 15 e p. (09) 439 3388 ma-pe klo 11-17 ja www.espoonteatteri.fi
sekä Lippupiste p. 0600 900 900 (1,75 e/min+pvm)UUSI LASTEN JYTÄNÄYTELMÄ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERIIN


Helsingin Kaupunginteatterin ja Musiikkiteatteri Kapsäkin yhteistyönä syntynyt lasten musiikkinäytelmä Raimo Reiska Raksa kantaesitetään Helsingin Kaupunginteatterin studio Elsassa 16. lokakuuta. Helsinkiin sijoittuvan näytelmän on kirjoittanut Sami Keski-Vähälä ja sen ohjaa Sesa Lehto. Eskari- ja ala-asteikäisille sopivan jytänäytelmän musiikin on säveltänyt Jarmo Julkunen. Rooleissa nähdään Tuomas Uusitalo, Anna-Maija Tuokko, Hanna Vahtikari ja Paavo Kerosuo. Näytelmässä esiintyy myös kaksi muusikkoa, Marzi Nyman ja Arttu Takalo.

Helsingin kaupungintalolla vahtimestarina työskentelevä Raimo (Uusitalo) asuu ylihuolehtivan äitinsä (Tuokko) kanssa ja rakentelee öisin kaikenlaisia mielenkiintoisia laitteita. Isä (Vahtikari) on töissä kaukana Kiinassa. Omatekoisella lämpökamerallaan Raimo saa selville, mistä kaupunkilaisia häiritsevä meteli on peräisin. Samalla hän löytää itselleen ensimmäisen tosiystävän, rokkibändissä laulavan Raakakoiran (Kerosuo), jonka kanssa Raimo päätyy uusiin huimiin seikkailuihin aina maapallon toiselle puolelle saakka.

Tekijätiimin lähtökohtana oli luoda nimenomaan Helsinkiin sijoittuva lastennäytelmä. Raimo Reiska Raksa -musiikkinäytelmä korostaa yhteisöllistä rakkautta, aikuisten vastuuta ja ystävyyden merkitystä, huumoria unohtamatta. Lasten näkökulmasta toteutetun musiikkinäytelmän lavastuksen ja puvut suunnitellut virolainen Laura Pählapuu on käyttänyt inspiraationaan lasten omia askartelumateriaaleja ja -ideoita. Myös näytelmässä käsiteltävät ympäristökysymykset on otettu huomioon lavastuksen ja pukujen toteutuksessa.

Raimo Reiska Raksaa esitetään studio Elsassa vain rajoitetun ajan 9. marraskuuta saakka.

Raimo Reiska Raksa 14.10. – 9.11.2008 Helsingin Kaupunginteatterin studio Elsassa (Ensi linja 2).

Liput 26 / 13 e

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma - pe klo 9-18, la klo 12–18, Eläintarhantie 5, la klo 12–19, Eerikinkatu 2, ma - pe 9-19, la klo 12–19 puh.


Teatteria ja politiikkaa - viihteellinen teatteripoliittinen ilta


Hanke uuden teatteritalon saamiseksi Espooseen on nytkähtänyt eteenpäin: kaupunginhallitus on hyväksynyt aiesopimuksen, jolla suunnittelua voidaan edelleen jatkaa.

Hankkeen vauhdittamiseksi Espoon Kaupunginteatterin Kannatusyhdistys järjestää teatteritalon tukikonsertin n:o 4 keskiviikkona 15.10.2008 klo 19 Revontulihallissa, Revontulentie 8, Tapiola.

Tilaisuuteen on kutsuttu jokaisesta puolueesta poliitikko, joka pitää lyhyen alkupuheenvuoron espoolaisesta kulttuurista.ja joutuu muutenkin ottamaan kantaa teartteripolitiikkaan.

Mukana ovat Sirpa Hertell (Vihr), Kalevi Kivistö (Vas), Juha-Veikko Kurki (Kok), Antero Laukkanen (KD), Susanna Rahkonen (SDP), Yrjö Rossi (Kesk), Timo Soini (PS) sekä Pär Stenbäck (RKP).

Runsaan ohjelman lopuksi on paneelikeskustelu. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.


”VAAHTOPÄÄ TAIVAS”

MIKLÓS RADNÓTIN RUNOJA


Petöfi-Seura järjestää arvostetuimpiin Unkarin nykyrunoilijoihin kuuluvan Miklós Radnótin runoillan perjantaina 1. huhtikuuta 2005 klo 18.00 Porthaninkatu 7, Helsinki. Fil. maisteri Hilaria Vesikivi esittelee runoilijan ja näyttelijä Aune Lind lausuu Miklós Radnótin runoja kokoelmasta ”Vaahtopää taivas”. Keskustelua ja kahvi-, tee- ja mehutarjoilu!

Seuran jäsenet ja ystävät, tervetuloa!
Edellytetään ennakkoilmoittautuminen, puh. 040-512 4326 tai sähköpostitse sulo.ikonen@welho.com

Tuntia ennen klo 17.00 kokoontuu seuran hallitus.


LIED-KONSERTTI ALMIN SALISSA


Petöfi-Seuran aktiivijäsen, oopperalaulaja, mezzosopraano Anna Karvonen konsertoi sunnuntaina 10. huhtikuuta klo 19.00 Suomen Kansallisoopperan Almin salissa, Helsinginkatu 58.

Anna Karvosta säestää tässä konsertissa Irina Gavrilovici, piano. Säveltäjänimiä ovat Pjotor I Tshaikovski, Toivo Kuula, Johannes Brahms ja Richard Wagner. Seuran jäsenet ja kaikki muutkin klassisen musiikin ystävät, joukolla mukaan!

Liput maksavat 10 euroa ja konsertti kestää väliaikoineen 1 tunti 30 minuuttia.


Palaa alkuun

© Copyright Petöfi-Seura ry  |  Visualisointi ja tekninen toteutus, Matthias Kreisman